Újjászületés

2020.10.21 14:27

Egy személyes jellegű történetet szeretnék veletek megosztani, mely nagyon megérintett. Sokáig gondolkoztam rajta, hogy meséljek-e róla, de aztán úgy gondoltam, hogy a tanulsága miatt nyilvánossá teszem (természetesen a „főszereplő” hozzájárulásával).

Ezt a képet Jean-Gerald nevű francia férfi küldte férjemnek, György Lubics

nak az elmúlt hétvégén, amin az elsőszülött unokáját tartja az ölében. Nem véletlenül ekkor, a Budapest Maraton napján küldte el ezt a képet…

Tavaly Olivér fiunk futott a Budapest Maratonon. Elkísértük a versenyre, ez volt a második maratonja, nagyon izgultunk érte. Lassan négy órája zajlott a verseny, és mivel nem győztük kivárni, míg befut a célba, elé sétáltunk. Én leültem Mangóval (a kisebb vizslánkkal) a Petőfi híd tövében, onnan szurkoltam, Gyuri nem volt nyugodt, tovább sétált a futókkal szemben, hogy hamarabb meglássa Olivért, akinek lassan jönnie kellett. De nem őt látta meg: azt vette észre, hogy egy futó - nem messze tőle - összeesik, és elterül a földön. Azonnal odarohant hozzá, mire odaért, már ketten-hárman is körbevették a mozdulatlanul fekvő férfit. Nem reagált semmire. Nem lélegzett. Meghalt.

Azonnal megkezdték az újraélesztését, Gyuri nyomta a mellkasát, másikuk légutat biztosított, harmadikuk hívta a mentőket. Hosszú perceken át, folyamatosan küzdöttek az életéért, miközben a férfi felesége - aki vele együtt futott - a kezét az arcába temetve sírt, és imádkozott a férje életéért.

Közben elfutott Olivér is a helyszín mellett, aki rémülten látta, hogy az édesapja épp újraéleszt valakit. Amikor megláttam Olivért, vidáman integettem neki, de láttam rajta, hogy valami nagy baj történt - naivan azt hittem, „csak” nehéz volt a maraton. A célba érve mesélte el, mit látott. Aggódva vártuk vissza Gyurit a célterületre, aki társaival időközben addig végezte az újraélesztést, míg az Országos Mentőszolgálat

 rohamkocsija kiért, és munkatársai folytatták (immár speciális eszközökkel) az újraélesztést. Kb. negyed óra elteltével úgy tűnt, hogy van remény - visszatért a férfi keringése. Gyuri próbálta vigasztalni a feleséget, ami ebben a helyzetben szinte lehetetlen volt, míg a férfit el nem vitte a mentő.

Gyurit nem hagyta nyugodni a dolog, hogy mi lett a férfival. Két nap elteltével sikerült a nyomára bukkannia, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán látták el, ahol életmentő beavatkozást végeztek el rajta. Pár napig az intenzív osztályon kezelték, majd pár hét múlva visszatérhetett az otthonába, Franciaországba. Azóta is tartják a kapcsolatot, Jean-Gerald teljesen felépült, jól van, néha már fut is. Nemrég pedig megszületett az unokája, és ezt a képet küldte el „újjászületése” napjának évfordulóján - ahogy ő fogalmaz - az őrangyalainak.

Ezt a történetet azért meséltem el, hogy lássátok: egy adott helyzetben csak rajtunk múlik, hogy valakinek meg tudjuk-e menteni az életét. Nem kell más hozzá, csak némi tudás és bátorság. Nehogy azt higgyétek, nekünk, orvosoknak ez „könnyű”. Nem az. Higgyétek el, én sem tudtam volna hirtelen mit is kell csinálni. Persze, tanultam az egyetemen, de az már régen volt. Viszont ezt követően megkértem Gyurit, hogy tanítsa meg nekem, mit kell tenni ilyen esetben. De gyakran szerveznek ingyenes újraélesztés-tanfolyamokat, érdemes elmenni valamelyikre, vagy legalább az interneten tájékozódni. Kiváló tájékoztató anyagokat lehet találni például itt:

https://www.mentoalapitvany.hu/

 vagy itt: https://www.reanimatio.hu/reanimation

 ez pedig egy zseniális videó az újraélesztés alapjairól: https://youtu.be/CMstTrW4kmc

, ez pedig a defibrillátor használatáról: https://youtu.be/EgFhnGPjnLI

Évente 26.000 hirtelen szívmegállás történik - csak Magyarországon. Az naponta 70. Ha te találkozol egy ilyen esettel, rajtad múlik minden. Minden egyes elvesztegetett perc 10%-al csökkenti az életben maradás esélyét. Nem elég a mentőket hívni és várni - bármennyire is gyorsak, csak akkor tudnak segíteni, ha te elkezded az újraélesztést.

Ne parázz! Ha földön fekvő embert látsz, menj oda hozzá. Szólítsd meg, rázd meg a vállát. Nincs semmilyen reakció? Vizsgáld meg a légzését! Ne keresd a nyakán a pulzust - nem fogod megtalálni. (Ha dobog a szíve, akkor sem. Hacsak nem egy hollywoodi film forgatásán vagy.) Nem lélegzik? Hívj segítséget, hívjatok mentőt. És azonnal kezdd el a mellkasi kompressziókat. Ne félj, nem hibázhatsz!

Ne feledd: „Aki megment egy életet, egész világot ment meg.”

Jean-Gerald és unokája fényképét nézegetve ezt nem is kérdés.