Ez volt 2019

2020.01.06 15:00

Azt hiszem, amikor egy éve belegondoltam, milyen lesz ez az évem, valami hasonlóra számítottam, mint amilyen lett: kalandos, sűrű, eseményekkel és élményekkel teli. Ami a mozgást illeti, 282-szer futottam, összesen 5209 km-t. Amikor összegeztem, meglepődtem, hogy az előző évekhez képest viszonylag keveset futottam - hisz volt olyan évem, amikor csak pár nap maradt ki. 2019-ben viszont a nagy versenyek után 2-3 hetet is kihagytam, szükségem volt hosszabb regenerálódásra. A Garmin naptáram szerint viszont 72-szer erősítettem, ami nagyrészt egyéni foglalkozást jelent, részben csoportos órát. Párszor bringáztam, és új mozgásformakén sokat SUP-oztam - amit nagyon élveztem.

Az év egyik fő versenye áprilisban a Namib Race volt - 6 szakasz, 250 km a Namib-sivatagban, ahol 3. lettem. Hatalmas élmény volt, rengeteg szép pillanatot adott. A másik nagy kihívásom az Ultra Gobi 400 km-e lett volna - de a kiutazásom előtti nap értesítettek a szervezők, hogy a kínai hatóságok nem engedélyezik a külföldi futók indulását - nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. (A valódi, konkrét ok azóta sem derült ki - legalábbis nem hozták tudtomra.) De nem hagytam kárba veszni a felkészülést és szerencsére találtam egy hasonló versenyt - így Kína helyett az USA-ban találtam magam augusztus derekán, hogy a Cascade-hegységben teljesítsem a Bigfoot 200 nevű nonstop terepultra 320 km-es távját. Talán a sors akarta így, nem tudom - de az biztos, hogy életem egyik legnagyobb élményével és tapasztalásával gazdagodtam, mire beértem a célba.

De nemcsak ezek a nagy külföldi versenyek adtak sokat - sosem felejtem el például azt a  pécsi 25 km-es versenyt, ahol végig Olivér fiammal futottunk, és kéz a kézben értünk be a célba. Közösen indultunk a gyerekekkel a Sümegtrail-en, Olivérrel a Bodri Trail-en és a Burger King Trail-en ami szintén nagy élmény volt. Körbefutottam a Balatont a Balaton-szupermaratonon, aminek a 3. napján Olivér lefutotta élete első maratonját - szintén felejthetetlen pillanat volt! Persze, ezek csupán a versenyek, de közel sem csak ezekre fogok emlékezni - hanem a rengeteg közös edzésre a barátokkal, a magányos hajnali futásokra a Csónakázó-tónál, az eredi futásokra a kutyáimmal. Mind-mind megannyi élmény...

A futások és a fogorvosi munka mellett tartottam tucatnyi motivációs előadást cégeknek, élménybeszámolókat az ország számos pontján - Kanizsától kezdve Pakson, Pécsen, Budapesten, Nagymaroson át Keszthelyig - igyekeztem mindenhova elmenni, ahova hívtak - de itt is elnézést kérek, amiért nem tudok minden meghívásnak eleget tenni - egyszerűen nem fér bele az időmbe.

Mindig fontosnak tartottam, hogy lehetőség szerint a futásaimmal valamilyen jótékony célt szolgáljak, ezért is örültem, hogy egymásra találtunk a Cherrisk-kel, és a közösen megálmodott jótékonysági akcióban 3,2 millió forintot gyűjtöttünk össze a segítségetekkel a Bátor Tábor javára. Szerveztem közös „jótékonysági edzést”, Kovács Máté gyógyulásáért, Leviért pedig egy sivatagi ruhámat ajánlottam fel árverésre, de aztán látva ennek sikerét végül több darab is lett belőle - és hála a nagylelkű adományozóknak közel félmillió forintot sikerült összegyűjtenem. Köszönöm Nektek!

Lehettem az Országfutás nagykövete, az Ultrabalaton fővédnöke, Futóarcok című könyv „arca”. Vallom ugyanakkor, hogy csak akkor léphetünk előre, ha folyamatosan tanulunk, fejlődünk - nemcsak várjuk, hogy megtörténjenek velünk a dolgok, hanem teszünk is értük. Ezért is ástam bele magam év elején az angol nyelvbe, majd sikerült középfokú nyelvvizsgát is tennem belőle évközben. Másrészt pedig, amire büszke vagyok még, mert nagyon sok energiát fektettem bele, az hogy elvégeztem az UESCA online futóedző-képzését, és december 30-án sikeresen le is vizsgáztam.

De nincs megállás, várnak az új kihívások - minden szempontból tele vagyok tervekkel. Ha minden jól alakul, akkor az idén sem fogok unatkozni, vár rám néhány nagy kaland - eddig még (számomra) ismeretlen földrészeken - és a versenyeken kívül is lesznek meglepetéseim!

Köszönöm Nektek, hogy velem voltatok, követtetek, a versenyeken bíztattatok, köszönöm edzőimnek, Koller Juditnak és Coacholinak a felkészítésemet, és családom támogatását.

Ha van kedvetek, tartsatok velem 2020-ban is!

Köszönet támogatóimnak, akik 2019-ben segítettek utamon: Cherrisk, Mol, Szerencsejáték, Garmin, GU, Rudy Project, Nopp Cap, Kilpi, Salomon, Raidlight