Étrendkiegészítők

2016.12.16 16:17

Legutóbbi posztommal kapcsolatban kaptam a kérdést: „A folyamatos vitamin, táplálékkiegészítő szedés nem okozza-e, hogy a szervezet a könnyebbik megoldás felé fordul és mellőzi a táplálékból való feldolgozást”, illetve többen kérdeztetek arról, hogy milyen vitamint szedek.
Saját tapasztalataimat kiegészíteném egy nagyszerű sporttáplálkozási szakértő, Szarka Dorottya tanácsaival is.

Amióta rendszeresen sportolok (heti 15-20 órákat), szedek táplálékkiegészítőket. Egyébként sem vagyok híres a nagy étvágyamról és bár rengeteg zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, ezek vitamin- és ásványianyag tartalma nem elég az életvitelemhez. Nem gondolom, hogy a folyamatos étrendkiegészítő használat bármilyen problémát okozhat. Ha a sportolási habitusunknak (mennyiség, minőség) megfelelően és a legfontosabb készítményeket alkalmazzuk, nem lehet adaptációról sem beszélni. Például... Egy élsportoló bátran használjon multivitamint, míg egy heti 2-3x4-5 km-eket futó embernek (szerény véleményem szerint) nem szükséges.

Az étrendkiegészítők előnye, hogy már "bontott", könnyen hasznosítható formában tartalmazzák a SZÜKSÉGES ásványi anyagokat, vitaminokat, tápanyagokat. Azért emeltem ki a "szükséges" szót, mert ész nélkül, felelőtlenül valóban nem szabad kiegészítőt használni - sokszor sokaknak felesleges is, mert nincs annyira leterhelve a szervezetük, hogy ne legyen elegendő a táplálékokból (étrendből) származó tápanyag- és vitamin. Csak ugye egyszerűbb a vitaminokat bekapkodni, mint egy étrendet megtervezni...
Azt sem egyszerű összeállítani, hogy miből mennyit szedjünk, sokáig több cég termékeiből igyekeztem összeállítani a szükséges dolgokat.
Hogy válaszoljak arra, hogy konkrétan mit szedek: körülbelül fél éve a "Panhellen Ultravitamin Pro"-t használom. Az összetételét átnézve láttam, hogy minden szükséges benne van a napi kapszula csomagban - amiket eddig 8-10 helyről szedegettem össze - plusz ajánlással, hogy melyik színű kapszulát melyik étkezés után vegyem be, ami eléggé leegyszerűsítette a dolgomat.
Akit érdekel, itt megnézheti az összetételt: https://www.panhellen.hu/termek/ultravitamintm-pro
Természetesen mindezek mellet odafigyelek az egészséges étkezésre is.