Brrrr....

2015.01.01 20:22

Valahogy a tél nekem mindig mumus, fázós vagyok, legszívesebben csak a lakásban lennék. Vagy lehet, hogy ez már csak múlt idő?

Az biztos, hogy 12 éve a téli futások elég nagy kihívást jelentettek. Minden futó ismeri az érzést, mikor kilép a lakásból és a jeges szél az arcába hordja a havat, amikor szinte csak behunyt szemmel lehet futni, vagy amikor lefagynak a lábujjai. A tél azonban nem mindig ilyen zord, talán csak néhány olyan nap van az évben, amikor jogos, hogy esetleg futópadon fussuk az aznapi edzést.

Ma már tudom, hogy csak elindulni nehéz. Akkor vagyunk jól felöltözve, ha kicsit fázunk induláskor. Nem kell vastag holmi, csak 2 réteg póló és egy vékony széldzseki. Szuper téli futónadrágokat lehet beszerezni, sok olyat is, aminek a combján szélálló plusz réteg van. Én ezekben sosem fázom. Nálam ilyen hidegben alap a síkesztyű, lehet, hogy röhejes, de, ha a kezem melegen van, máshol sem fázom.

Tegnap mínusz 15 fokot mutatott az autónk hőmérője Zalaegerszeg felé utazva, ahová szokásos szilveszteri programunk miatt tartottunk: futni egy maratont a környező dombokon. Nem igazán vágytam a kinntlétre, bár a nap ragyogóan sütött, tartottam tőle, hogy befagy még az orrlyukam is verseny közben. Rajt előtt 5 perccel még magamat sajnálva vacogtam a tornaterem ajtajában, én ki nem megyek ebben a hidegben.... Aztán persze elindultunk. A nap sütött és bár nem sokkal lett melegebb, mint az utazás alatt, az első dombra felkapatva már nem is fáztunk. Több, mint 300-an rajtoltunk a különböző távokon. Lehet, hogy mégsem akkora őrültség ez? Az első dombtetetőtől már havas úton futottunk, csodálatos volt. A sálat az arcom elé húztam, hogy ne a hideg levegőt szívjam be és gyönyörködtem a téli erdőben. Újra éreztem, amit már annyiszor: a futás adta szabadság a legjobb! Ezen a versenyen 4 nagyobb dombra kell fölkaptatni, a tetőkről mindig csodás kilátás volt a városra. A frissítőpontokon kaptunk forró teát, szinte észre sem vettem, de már az utolsó kaptatón találtam magam. Szinte sajnáltam, amikor visszaértem a tornateremhez, a verseny céljához, olyan jó volt a futás!

Ma a havas ersőben élveztem ez a szabadságot a kutyáim társaságában. Futni a ropogós hóban, kidőlt fákon átszökdécselni ennél klasszabb időtöltést a főzés előtt el sem tudnék képzelni! Egy szó, mint száz: nem kell megijedni sem a hidegtől, sem a havazástól, fussatok télen is! A meleg lakásban elszürcsölni egy meleg teát, vagy kakaót pedig sokkal nagyobb élvezet azzal a tudattal, hogy ma is mozogtatok a szabadban.