Badwater 2017

2017.07.10 17:17

Néhány szó a Badwaterről, amire az elmúlt hónapokban készültem.

A Badwater Ultramaraton egy 135 mérföldes (217 km) futóverseny az USA Kalifornia államában. A verseny a Death Valley (magyarul Halál-völgy) Nemzeti Parkban található Badwater medencéből (85 méteres tengerszint alatti magasság) indul, és 2530 méteres magasságon, a Mt. Whitney csúcs lábánál, a Mt. Whitney Portalnál ér véget. Összesen 4450 méteres szintemelkedés van a távban, mely 3 emelkedőből adódik össze. A legnagyobb nehézséget az extrém meleg jelenti, nappal kb. 45-50 fokra kell számítani, szerencsére alacsony páratartalommal, és jó esetben kevés széllel.
100 fő indulhat a versenyen, akiket a versenyszervező választ ki a pályázók közül. Nevezéskor fel kell sorolni a legsikeresebb ultratávú versenyeinket, több kérdésre pedig kifejtős választ kell adni – mit jelent számunkra a futás, ez a verseny, a barátság, stb.
A verseny 3 hullámban fog indulni, én az utolsóból rajtolok, itteni idő szerint hétfőn este 11-kor, magyar idő szerint kedd reggel 8 órakor. A szintidő 48 óra, illetve 4 közbülső állomáson van rész-szintidő meghatározva. Frissítőállomások nincsenek, mindent magunknak kell biztosítanunk. Egy futónak egy kísérőautója lehet, minimum 2, maximum 4 fő segítheti. 67 kilométer után lehet futva is kísérni (de a csak a futó mögött haladva). Frissíteni bárhol lehet, de egyszerre csak 2 fő mehet át a futóhoz. Egyébként a végletekig le van szabályozva minden, pl. a frissítőembereknek mindvégig láthatósági mellényben kell lenniük. Díjazás nincs, a célba érkezők egy övcsatot kapnak emlékül.
Tekintettel az extrém körülményekre, amivel eddig még sohasem találkoztam, célom csakis a szintidőn belüli célba érkezés. Kónya Ákos (aki háromszor is 2. lett ezen a versenyen), valamint Vajda Zoltán (aki tavaly a 18. helyen ért célba) is rengeteget mesélt a versenyről, mindketten sokat segítettek a felkészülésben. Zoli lesz az egyik frissítőemberem, rajta kívül az unokatestvére, Sarkadi Zoltán - aki itt él, és szintén nagyon sokat segített a verseny előtti napokban - valamint Simonyi Balázs, és a férjem, Gyuri.

Vasárnap utazunk Death Valleybe, ekkor lesz a rajtcsomagátvétel, majd az eligazítás is. Hétfő már a közvetlen ráhangolódásé, pihenésé.

A verseny során gps-es jeladót kell viselnünk, melyet itt lehet követni:
https://www.badwater.com/2017-styr-labs-badwater-135-webcast/
A verseny állását itt lehet követni:
https://dbase.adventurecorps.com/results.php?bw_eid=83&bwr=Go
A verseny honlapja:
https://www.badwater.com/event/badwater-135/

Igyekszünk néha egy-egy hírt, képet a verseny alatt is posztolni, igaz térerő az útvonalon csak ritkán van, de a rajtig még biztosan tudok jelentkezni.

Köszönöm az eddigi sok jókívánságot, igyekszem célba érni!